
HACCP
De HACCP principes
Er zijn vele redenen waarom u HACCP zou moeten gebruiken in uw voedselproductie. Voedselveiligheid staat voorop, maar ook voor kwaliteitscontrole, efficiëntie en netheid. Als u voedsel bereidt of voedselproducent bent, bent u verplicht te werken volgens het HACCP-systeem. Maar hoe maakt u een effectieve checklist waarmee u snel kunt werken en de voedselveiligheid kunt waarborgen? Gebruik de onderstaande 7 principes.
Het identificeren van elk gevaar dat voorkomen, geëlimineerd of tot een aanvaardbaar niveau herleid moet worden
Het identificeren van de kritische controlepunten in de stadia waarin controle essentieel is om een gevaar te voorkomen, te elimineren of tot een aanvaardbaar niveau te reduceren
Het vaststellen van kritische grenswaarden voor de kritische controlepunten teneinde te kunnen bepalen wat al dan niet aanvaardbaar is op het vlak van preventie, eliminatie of reductie van een onderkend gevaar
Het vaststellen en toepassen van efficiënte bewakingsprocedures voor de kritische controlepunten
Het vaststellen van corrigerende maatregelen als uit de bewaking blijkt dat een kritisch controlepunt niet volledig onder controle is
Het vaststellen van procedures om na te gaan of de in de punten 1 tot 5 bedoelde maatregelen naar behoren functioneren
Het opstellen van dossiers en documenten aangepast aan de aard en de omvang van het bedrijf teneinde aan te tonen dat de in de punten 1 tot 6 omschreven maatregelen daadwerkelijk worden toegepast.
Meer info op de Site van de Federale Overheidsdienst